Jimi

Då 18 sep 1970: Inte så många hade en klar uppfattning av denne Hendrix, många visste troligen inte ens vem Hendrix var och kanske var det ofta så. Men vilda krumsprång, tända eld på sin gitarr, fel ålder. Hur många ggr tände Jimi eld på sin gitarr, han har bara sett ett och samma klipp på det. Krumsprång, troligen inte. Sedan var Jimi 27 år den eftermiddagen.

Nu 22 sep 2020: Det finns tusentals sidor om Hendrix på nätet, böcker har skrivits, filmmaterial har sammanställts. Man vet minsta händelse och rörelse Jimi gjorde under sina verksamma år. De flesta har utmejslat sitt minne av Hendrix.

Jimi Hendrix blev som sagt 27 år och i efterhand kom Jimi att tillhöra 27-klubben (alla artister som dött när de var 27 år). Då 1970 visste han troligen heller inte så mycket om Jimi Hendrix, han hade ju bara dessa små notiser i kvällstidningarna att lära sig om de artisterna han gillade. Där var det troligen inte så mycket faktakoll.

Han vet att han köpte dubbelalbumet Electric Ladyland några år in på 70-talet, ni vet den där LP:n med alla nakna kvinnor på konvolutet. Det omslaget fick inte släppas i USA utan där fick man fixa ett annat omslag. 40 år senare köpte han dubbel-LP’n på nytt, men nu på en remastrad vinyl med just USA-konvolutet.

Han känner att vissa låtar gör något med honom, tar tag, förflyttar, kanske är det då när han var 14-15 år som formar ens musiksmak fast man inte vet det, sätter sig lite extra hårt. Med honom är det så med bl.a. Jimi Hendrix, Janis Joplin och ett gäng bluesgubbar. Han minns inte att han hörde dem speciellt mycket på den tiden, men eftersom han lyssnade på Radio Luxemburg varje kväll slutet på 60-talet och början på 70-talet så måste han ha gjort det. Länk till: Mer än coola hits

Publicerad av Tony

Bloggar på: https://fnulerier.wordpress.com/

6 reaktioner till “Jimi

  1. Jimi Hendrix var mycket närvarande i min ungdom, han hängde på väggen växelvis hos någon av oss syskon, i form att ett jätteporträtt som min klasskamrat och gode vän A hade målat i akryl (tror jag), samme A som sedan skapade Rockbjörnen och också dog ung. Av honom fick jag också ett blandband, flera timmar långt, vill jag minnas och där fanns det mesta. Nu undrar jag förstås vart Jimi tog vägen, senast var det lillasyster som hade honom.

    Gilla

  2. Har ett par skivor med Jimi Hendrix, ex den dubbel lp du nämner, med det icke amerikanska omslaget. All musik jag lyssnar på är gammal, har upptäckt få artister efter 1980 och sannolikt ingen efter 1985, så jag kör på i invanda hjulspår när det kommer till musik.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: