Diket

Är inte vattenståndet lite högt i diket på baksidan av huset… jo han tycker nog det. Han tar med sig den grova krattan ut till diket för att dra upp gammalt löv, gräs och grenar, sedärja det blir ju bra. Men han går ändå för att hämta spaden för fallet är inte riktigt bra på vissa ställen ut mot den större bäcken vid vägen.

Spaden suger ned i jorden, mindre stenar kommer upp, vatten forsar fram, rötter från träden sätter effektivt stopp för spaden, större stenar baxas upp ur diket. Det skvätter och far runt blöt jord och givetvis har han inte ens tagit på sina stövlar eller arbetshandskar och de sedan morgonen nytvättade jeansen är ett minne blott.

Han börjar bli ordentligt andfådd och lite ”orolig” för att den onaturliga ställningen skall paja ryggen. Han undrar där vid diket när bröstkorgen häver och hjärtat pumpar… vad sätter igång kroppen mest, ett gympass eller att dika, han är säker på vilket, men igår gjorde han båda.

Det är många år sedan diket var så vattenfyllt som denna vintern. Det här diket gjordes av kommunen på anmodan av tre-fyra dåvarande husägare när husen byggdes för att leda bort vatten från snösmältning och häftigt regn så inte vatten skulle dra in på tomterna och det är snart 50 år sedan. Han har bott här i snart 40 år och nu är det första gången han eller någon annan rensar upp i det numera ganska igenväxta diket.

Det här med att leda bort vatten är nästan lite beroendeframkallande, kanske sitter det i arvet från urminnes tider. Att se hur bra vattnet sjunker undan och rinner mot en större bäck är faktiskt kul, jobbigt men kul.

Idag blir det en omgång till för barnet i honom har kommit fram, plaska och gegga liksom. En man kommenterade på Instagram igår. – Nu får du tälja till en barkbåt och testa flödet.

10 kommentarer

 1. Vatten och eld är vackert när det håller sig där det ska vara. Men är fruktansvärt när det härjar fritt – utan människans kontroll! Så har jag tänkt mer än en gång. Klokt förebyggande arbete du utfört! Ja, varför inte en liten barkbåt nu 🙂

  Gillad av 1 person

  • Fast huset ligger högt i området är det ca 30 meter högre höjd bakom huset, där kan det bli ett tryck och vattenflöde om det vill sig illa.

   Gillad av 1 person

  • På bilden har vattnet sjunkit undan så jag misstänker att farleden är något svårt för barkbåtar. 😉

   Gilla

 2. Detta inlägg framkallar ett barndomsminne, ”att hjälpa vattnet”, blir onekligen fortfarande lite sugen på att bygga fördämningar och kanaler när jag ser vatten (oftast smältvatten men denna vinter handlar det om vatten bördigt från regn)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s